Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2015 10:21 - Осмо издание на Фолклорен фестивал “От Дунав до Балкана” - Борово 2015
Автор: chitalishtnamreja Категория: Други   
Прочетен: 1408 Коментари: 0 Гласове:
0



 Осмо издание на Фолклорен фестивал “От Дунав до Балкана” - Борово 2015

На 4, 5 и 6 септември ще се проведе Осмото издание на Фолклорен фестивал “От Дунав до Балкана” - Борово 2015. Фестивалът се организира от НЧ “Искра 1898” и Община Борово. За четвърта поредна година той ще се проведе под патронажа на кмета на Община Борово - Георги Георгиев. За пръв път фестивалът ще се проведе в три състезателни дни, а на-градният фонд, осигурен от Община Борово, ще е в раз-мер на 5000 лв.

                Организаторите на фестивала очакват Осмото издание да събере над 3000 участници, които ще се състезават в 19 категории.

                Тази година организаторите предвиждат да дадат три големи награди за цялостно представяне. Наградите се връчват на институции - читалище, пенсионерски клуб, училище, социална институция и др. за цялостно представяне с най-малко три колектива с високо качество на художествения продукт, ще се определят от журито и ще се връчват от кмета на Община Борово - Георги Георгиев.

                За пръв път организаторите предвиждат да създадат специален плакет на фестивала, който да замени раздаваните през предходните седем години медали и купи.

                За пръв път през 2015 г. ще бъде издаден Фе-стивален вестник “От Дунав до Балкана”, който ще съдържа историята на изминалите седем издания и друга любопитна информация.

                За пръв път официално ще бъде учреден организационен комитет на фе-стивала.

                Организаторите очакват на фестивала да се явят много индивидуални изпълнители - деца, като за целта са предвидили сериозни материални награди, с които да ги стимулират. Децата и младежите ще се състезават в четири групи: деца до 12 години, от 13 до 18 години и младежи от 19 до 29 години - девойки/жени и младежи/мъже.

                В категорията “Младежи от 19 до 29 години” наградите ще бъдат най-солидни, но и обвързани с регламент.

                Всеки от участниците ще трябва да изпълни по две песни, една от които за девойките/жените от репертоара на народната певица Руска Недялкова, почетен гражданин на Община Борово, а за младежите/мъжете - от репертоара на Борис Машалов.

                За първа година кукерските групи ще се явяват в отделна категория, а наградата за автентичен костюм, за която до Седмото издание се присъждаше грамота, е разширена в категория “Ревю на автентични костюми”, в която ще се присъждат плакети, грамоти, а за класираните   на   първо   място   и

парична премия.

                За първа година наградата “Откритие на фестивала” ще бъде придружена от предметна награда.

                В трите фестивални дни занаятчии ще могат да демонстрират и продават своите произведения. Организаторите ще имат изисквания майсторите да не ползват машини, захранвани с електричество или течни горива.

                На Осмото издание на фестивала своя награда ще връчи Общинската органи-зация на БЧК и МБЧК. Тя ще бъде присъдена на участник от категория “Хора с увреждания, участници под 18 години”. Награденият участник ще се определи от организацията на БЧК, по техен регламент.

                Своя награда ще присъди и Общинско предприятие “Обществено хранене и социални услуги” за най-добър обреден хляб - диплом и предметна награда. Наградата ще се присъди от ОП “ОХСУ” по техен регламент. Могат да участват всички желаещи, предоставили за изложба обреден хляб, придружен с кратък текст, обясняващ символиката му.
                Във всички категории класирането ще се извърши само, ако за категорията има подадени заявки от минимум шест участника или колектива.

                При слабо представяне на участниците в дадена категория журито има право да не извърши класиране.
Журито си запазва правото да определи размера на паричните награди в зависимост от наградния фонд. Журито препоръчва на състезателите да подготвят представянето си в рамките на обявения в статута на фестивала регламент, като по възможност представят песни от различни фолклорни области. Ще бъдат насърчавани онези изпълнители и колективи, които представят северняшки песни или танци, с особена благосклонност ще се приемат изпълнение на песни и танци, характерни за населеното място, от което са изпълнителите.

                Програмата на Фестивала и реда за участие ще бъдат обявени в периода между 20-25 август 2015 г., едновременно с Програмата за празниците на Община Борово.

 



Тагове:   фолклор,   Борово,   фестивал,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: chitalishtnamreja
Категория: Други
Прочетен: 558546
Постинги: 248
Коментари: 76
Гласове: 87
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930